Látnivalók

Mecsér község Győr-Moson-Sopron megye 617 lakosú települése, a mosonmagyaróvári járásban, a Mosoni-Duna jobb partján, félúton Győr és Mosonmagyaróvár között terül el. A megyeszékhelytől 20km-re fekvő település az M1-es autópályáról Lébénynél letérve az 1-es út felől illetve a szigetközi útról  közelíthető  meg.

A három tájegység – Szigetköz, Mosoni- síkság, és a Hanság – találkozásánál elterülő település első írásos említése 1208-ból származik. Neve a szláv  mecjer szóból eredeztethető, jelentése kardműves. Első lakói feltehetően fejedelmi kardkészítők voltak. Később a halászat, a hajóvontatás, a folyami fuvarozás lett legjellemzőbb megélhetési forma.

A települést II. András a Lébényi apátságnak adományozta, később az óvári várhoz tartozott, majd Hunyadi János jutatta vissza az apátságnak.

A 17-18. században a Zichy család birtokában volt. Ebben az időszakban négy vízimalom is működött a településen. A község 1679-ből származó templomát lebontották, és 1900-ban Wenckheim Krisztina grófnő támogatásával építették fel a ma is látható neoromán stílusú templomot.

templ

A település sokat köszönhet a Dunának, de az évszázadok során sokszor veszélyeztette is a létét. Az 1954-es árvízkor a teljes lakosságot ki kellett telepíteni, de az 1965, 1975, 1981-es, 2006-os, majd a 2013-as árvíz is nagy károkat okozott az árvízvédelmi töltéssel akkor még nem rendelkező falunak.

A Szigetközzel összeköttetést biztosító híd 1951-ben épült, felújításra szorul.

A faluba érkezőt festői környezet, rendezettség fogadja, sokan a nyugalom szigetének is nevezik. A jól felszerelt intézményhálózat – óvoda, alsó tagozatos iskola, orvosi rendelő, gyógyszertár- biztosítja a vonzerőt. A 2012-ben felújított Faluház változatos kulturális programok helyszíne.

Az érkezőknek szállást biztosít az 1991 óta működő Dunaparti Panzió, ahol a főépületben 6 kétágyas szoba, 30 fő befogadására alkalmas társalgó, a kertben 3db hétszemélyes vendégház és 2db négyszemélyes  üdülőház áll rendelkezésre.

Az M1-es főútvonaltól Mecsér felé haladva található a rigópusztai Dönci csárda. E fogadót 2003-ban újították fel. Az épületegyüttesben hangulatos gulyáscsárda, szobák, borospince található és biztosít helyszínt vendéglátásnak, folklórműsornak, rendezvényeknek, mely bemutatja a korábbi falusi életmódot, annak használati eszközeit, és jellegzetes állatfajtáit.

 donci

A község sok, érdekes látnivalóval rendelkezik:

Neoromán stílusú templom: a templom főbejárata fölött a Wenckheim család kilenc gyöngyös grófi koronájával bővített címere látható. Az 1900-ban épült új román stílusú templomban 1915-ben Csaplár István és felesége Kollár Klára 50. házassági évfordulójukra 14 db stációképet hozatott Olaszországból. Győrig hajóval hozták a törékeny míves alkotásokat, onnan a mecsériek szállították lovaskocsival szalmába burkolva a helyszínre.

Egyedi a fából faragott oltár. A közel 2 méteres olajkép feltehetően az 1679-ben épült templomból maradt fenn. A templom 2011 és 2015 közt több ütemben felújításra került.

Hajóvontatók háza, hajóvontatók szállodája: a hajóvontatók megmaradt emléke, ugyanis a faluban sokan éltek hajóvontatásból. A vontatók egész nap dolgoztak, az árral szembe húzták fel a hajókat. A ház jelenleg magántulajdonban van.

Hősök kertje: 2013-ban került felújításra, közepén egy köztéri szobor, amely csatából hazatérő katonát ábrázolja, kezében csapatzászlót tartva. Emléket állít az első illetve a második világháború áldozatainak sziklatömbbe vésett nevekkel. A kert része a Peregrimus kápolna, mint a vándorok védőszentje.

Lourdesi kápolna: a község ún. főszeri részén található, emléket állítva az 1862-es kolerajárvány áldozatainak.

800. évi emlékpark: annak a 800 éves múltnak állít emléket, ami meghatározta az itt lakók életét.

Horváth kereszt: a háborúból való szerencsés visszatérésének emlékére 1925-ben emelt emlékkeresztet Horváth Ferenc és felesége Dudás Magdolna a falu határában, a Lébénybe vezető út mentén.

Csaplár kereszt: a falu déli kijáratában 1906-ban emlékkeresztet állítottak – Isten dicsőségére emeltették a mecséri R.K. hívők felirattal. A kutatások szerint azért nevezik Csaplár keresztnek is, mert a családnak itt voltak földjei, és a keresztállítás költségeit is nagyrészt ők viselték.

Természetkedvelőknek a Mosoni- Duna romantikus, vadregényes partszakasza kínál kellemes kikapcsolódást. Horgászok, fürdőzők és vízitúrázók is ideális feltételeket találnak pihenésre, kirándulásra. A lehetőségeket, egyben a biztonságot jelentősen javította a folyó rehabilitációja, az árvízvédelmi töltés kiépítése.

Egyre nagyobb vonzerőt jelent az évente megrendezésű Ladikos Fesztivál, a Falunap, az év végi adventi hangverseny.

A faluban jól felszerelt óvoda és alsó tagozatos tagiskola működik, valamint korszerű orvosi rendelő és minden igényt kielégítő faluház áll a lakosok rendelkezésre.

Mecsért a nyugalom és a béke szigetének is nevezik, amelynek mindennapi életét számos civil szervezet tölti meg tartalommal. Rendezvényterv alapján hagyományőrző, kulturális és sport témájú események szórakoztatják a résztvevőket. Nemzetközileg is nyilvántartott a nyári Ladikos fesztivál, ami sok látogatót vonz a településre.

A szépen karbantartott település ideális azok számára, akiket munkájuk Győrhöz köt, és olcsóbb árfekvésű házat kívánnak vásárolni. Közművesített, kb. 1000 m2-es építési telkek folyamatosan állnak rendelkezésre. Aki a falusi környezetbe be tud illeszkedni és gyermekeivel igénybe veszi a helyi oktatási intézményeket, azt az önkormányzat letelepedési szándékában is támogatja.

Mecsér Község Önkormányzatának elérhetőségei:

telefon: 06-96/216-512

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

weblap: www.mecser.hu