Polgárőr egyesület

Mecséri Polgárőr Egyesület

 Az egyesület 2009. október 15-én a mecséri Faluházban Csaplár Zoltán polgármester kezdeményezésére alakult meg. A 2010. februárjában megtörtént cégbírósági bejegyzés óta közhasznú egyesületként (adószáma: 18019405-1-08) működik a szervezet, mely 2012 óta köztestületi státusszal is bír. Ennek értelmében a polgárőrök közfeladatot ellátó személynek minősülnek szolgálatellátás közben, tehát törvényileg magasabb szintű védettséget élveznek.

A 38 fővel megalakuló egyesület ma 36 fővel végzi önkéntes tevékenységét, azonban a tagság összetétele jelentősen megváltozott. A kezdetekhez képest jelelnleg csak 4 nyugdíjas tagja van a szervezetnek, de van már ifjú polgárőr is a csapatban. A számokból egyértelműen kitűnik, hogy az aktív korúak közül kerül ki a tagság nagy része, így még nagyobb tisztelet illeti őket, hiszen pihenőidejük terhére vállalják azt az ellenszolgáltatás nélküli tevékenységet, mellyel a falu közösségének biztonságosabb mindennapjaihoz járulnak hozzá.

Elsődleges tevékenységük az eltérő időszakokban teljesítet bel- és külterületi járőrszolgálat, a különböző rendezvények biztosítása. Szoros együttműködésben a helyi önkormányzattal, a hétköznapi élet szinte minden területén megjelennek az aktív polgárőrök.

Ma már a kezdetekhez képest jelentősen megváltozott körülmények között végezhetik tevékenységüket a tagok. Egyesületi tulajdonú gépjárművel vagy kerékpárokkal, egységes formaruhában, megfelelő technikai eszközökkel felszerelve róhatják köreiket, vigyázva eme kis közösség értékeire és nyugalmára.

                                                                                                                                                Pintér Ferenc

                                                                                                                                                      elnök

 

polgor