Tűzoltó Egyesület

tuzolto

A nagyszülők által alapított és sokat megélt tűzoltó egyesületünk aktívan működik, a mai napig segíti a község mindennapi életét. Megvédi a lakosság értékeit és testi épségüket.

Napjainkban működésünket, szakmai irányításunkat a Katasztrófavédelmi Igazgatóság felügyeli, illetve támogatja.

Szakmai és technikai felkészültségünk alapján III. kategóriába soroltak bennünket, amely önálló beavatkozásra nem jogosít fel, viszont az elsődleges beavatkozásra és a kiérkező egységek támogatására igen.

A 2017-es év elején az egyesület 21 taggal működött, amit a nagy számú jelentkezőnek köszönhetően sikerült bővíteni 35 főre. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a jelentkezők nagy része hölgy. Ők az első versenyükön kimagasló eredményt értek el.

Az elmúlt évben technikai felszereléseinket illetve egyéni védőfelszereléseinket is tudtuk fejleszteni, hogy az önként vállalt feladatainkat minél szakszerűbben és biztonságosabban tudjuk elvégezni.

Egyesületünket Mecsér Község Önkormányzata is rendszeresen támogatja.

Az elmúlt évben tűzhöz egy esetben riasztották, egy felsővezeték alatti tujasor gyulladt meg. Egyszeri beavatkozást hajtottunk végre szén-monoxid mérgezésnél.  Ezeken az eseteken túl viharkárok felszámolásánál, kidőlt, letört fák eltávolításánál, megrongálódott kémény bontásánál, tető ideiglenes helyreállításánál, felborult kamion műszaki mentésénél működtünk közre.

A fejlődésünk érdekében pályázatokon is indultunk, és ott  tudtuk beszerezni a fent említett felszereléseket. (bevetési ruhákat, utánfutót, irodai felszereléseket, utánfutót), amiket az év folyamán meg is vásároltunk. A jövőre való tekintettel ismételten van beadott pályázatunk, amit civil szervezetek részére írtak ki. Ezen felül szakmai pályázaton is fogunk indulni, amit az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság fog reményeink szerint kiírni.

Saját forrásból viszont egy gépjárművet szereznénk be, amely helyettesítené a több mint két éve leállított Zsuk típusú tűzoltóautónkat.

Az egyesület 2017. évben is pályázatott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Nemzeti Együttműködési Alap Mobilitás és alkalmazkodás kollégiuma által meghirdetett „Civil szervezetek működésű célú támogatása 2017” című pályázaton, mellyen 725 000 Ft-ot nyertünk bevetési egyenruhák, digitális videokamera és fényképezőgép beszerzésére. Pályázatot nyújtottunk tovább be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz. Ezen egyesületünk 380 000 Ft-ot nyert utánfutó beszerzésére.

Füsi Rudolf                                                   Gazdag Zoltán

parancsnok                                                   elnök