Belépés a fiókjába

Felhasználó név
Jelszó
Emlékezzen rám

Fiók készítése

A (*)-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név
Felhasználó név
Jelszó
Jelszó ellenőrzése
Email
Email ellenőrzése

Településünk bemutatása

Értékelés:
(1 szavazat)
Írta:  Kategória:: Turizmus, vendéglátás

Mecsér község Győr-Moson-Sopron megye 610 lakosú települése a mosonmagyaróvári járásban, a Mosoni-Duna jobb partján,félúton Győr és Mosonmagyaróvár között terül el. A megyeszékhelytől 20km-re fekvő település az M1-es autópályáról Lébénynél letérve az 1-es út felől illetve a szigetközi útról  közelíthető  meg. A három tájegység – Szigetköz, Mosoni- síkság, és a Hanság – találkozásánál elterülő település első írásos említése 1208-ból származik. Neve a szláv  mecjer szóból eredeztethető, jelentése kardműves. Első lakói feltehetően fejedelmi kardkészítők voltak. Később a halászat, a hajóvontatás, a folyami fuvarozás lett legjellemzőbb megélhetési forma.

A települést II. András a Lébényi apátságnak adományozta, később az óvári várhoz tartozott, majd Hunyadi János jutatta vissza az apátságnak.

A 17-18. században a Zichy család birtokában volt. Ebben az időszakban négy vízimalom is működött a településen. A község 1679-ből származó templomát lebontották, és 1900-ban Wenckheim Krisztina grófnő támogatásával építették fel a ma is látható neoromán stílusú templomot.

A település sokat köszönhet a Dunának, de az évszázadok során sokszor veszélyeztette létét. Az 1954-es árvízkor a teljes lakosságot ki kellett telepíteni, de az 1965, 1975, 1981-es, majd az 2013-as árvíz is nagy károkat okozott az árvízvédelmi töltéssel nem rendelkező falunak.

A Szigetközzel összeköttetést biztosító híd 1951-ben épült, felújításra szorul.

A faluba érkezőt festői környezet, rendezettség fogadja, sokan a nyugalom szigetének is nevezik. A jól felszerelt intézményhálózat – óvoda, alsó tagozatos iskola, orvosi rendelő, gyógyszertár- biztosítja a vonzerőt. A 2012-ben felújított Faluház változatos kulturális programok helyszíne.

Az érkezőknek szállást biztosít az 1991 óta működő Dunaparti  Panzió, ahol a főépületben 6 kétágyas szoba,  30 fő befogadására alkalmas társalgó, a kertben 3db. hétszemélyes vendégház és 2db.négyszemélyes  üdülőház áll rendelkezésre.

Az M1-es főútvonaltól Mecsér felé haladva található a rigópusztai Dönci csárda. E fogadót 2003-ban újították fel. Az épület együttesben gulyáscsárda, szobák, borospince ad hangulatot vendéglátásnak, folklórműsornak, rendezvényeknek.

 

A község sok, érdekes látnivalóval rendelkezik. Így:

Neoromán stílusú templom: a templom főbejárata fölött a Wenckheim család kilenc gyöngyös grófi koronájával bővített címere látható. Az 1900-ban épült új román stílusú templomban 1915-ben Csaplár István és felesége Kollár Klára 50. házassági évfordulójukra 14 db stációképet hozatott Olaszországból. Győrig hajóval hozták a törékeny míves alkotásokat, onnan a mecsériek szállították lovaskocsival szalmába burkolva a helyszínre.

 Egyedi a fából faragott oltár. A közel  2 méteres olajkép feltehetően az 1679-ben épült templomból maradt fenn. A templom 2011 és 2015 közt több ütembe felújításra került.

Hajóvontatók háza: a hajóvontatók megmaradt emléke, ugyanis a faluban sokan éltek hajóvontatásból. Vontatók egész nap dolgoztak, az árral szembe húzták fel a hajókat. A ház jelenleg magántulajdonba van.

Hősök kertje: 2013-ban került felújításra, közepén egy köztéri szobor, amely csatából hazatérő katonát ábrázolja, kezében csapatzászlót tartva.

Emléket állít az első illetve a második világháború áldozatainak sziklatömbbe vésett nevekkel. A kert része a Peregrimus kápolna, mint a vándorok védőszentje.

Lourdiesi kápolna: a község un. főszeri részén található, emléket állítva az 1862-es kolerajárvány áldozatainak.

800.évi Emlékpark: annak a 800 múltnak állít emléket, ami meghatározta az itt lakók életét.

Horváth kereszt: a háborúból való szerencsés visszatérésének emlékére 1925-ben emelt emlékkeresztet Horváth Ferenc és felesége Dudás Magdolna a falu határába, a Lébénybe vezető út mentén.

Csaplár kereszt: a falu déli kijáratában 1906-ban emlékkeresztet állítottak – Isten dicsőségére emeltették a mecséri R.K. hívők felirattal. A kutatások szerint azért nevezik Csaplár keresztnek is, mert a családnak itt voltak földjei, és a keresztállítás költségeit is nagyrészt ők viselték.

 Természetkedvelőknek a Mosoni- Duna  romantikus, vadregényes partszakasza kínál kellemes kikapcsolódást. Horgászok, fürdőzők és vízitúrázók is ideális feltételeket találnak pihenésre, kirándulásra. A lehetőségeket, egyben a biztonságot jelentősen javította a folyó rehabilitációja, az árvízvédelmi töltés kiépítése.

 

Egyre nagyobb vonzerőt képez az évente megrendezésű Ladikos Fesztivál, a Falunap, az év végi adventi hangverseny.

A faluban jól felszerelt óvoda és alsó tagozatos tagiskola működik, valamint korszerű orvosi rendelő és minden igényt kielégítő Faluház áll a lakosok rendelkezésre.

Mecsért a nyugalom és a béke szigetének is nevezik, amelynek mindennapi életét számos civil szervezet tölti meg tartalommal. Rendezvényterv alapján hagyományőrző, kulturális és sport témájú események szórakoztatják a résztvevőket. Nemzetközileg is nyilvántartott a nyári „Ladikos Fesztivál”, ami sok látogatót vonz a településre.

A szépen karbantartott település ideális azok számára, akiket munkájuk Győrhöz köt, és olcsóbb árfekvésű házat kívánnak vásárolni. Közművesített, kb. 1000 m2-es építési telkek folyamatosan állnak rendelkezésre.

Aki a falusi környezetbe be tud illeszkedni és gyermekeivel igénybe veszi a helyi oktatási intézményeket, azt az Önkormányzat letelepedési szándékában is támogatja.

Mecsér község önkormányzatának elérhetőségei:
Telefon: 06-96/216-512
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.mecser.hu

Megjelent: 6359 alkalommal Utoljára frissítve: Kedd, 21 Június 2016 21:22
Mecsér Község

Cím: 9176 Mecsér, Fő u. 1.
Telefon / Fax: +36/96/216-512
e-mail: onkormanyzat@mecser.hu

Tovább a kategóriában: Mecsér története »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Monthly Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Connect with us

Közérdekű információk